Programma2020-09-30T12:11:57+00:00

Meditatie avond

Op deze avond kun je (leren) mediteren en het boeddhisme verkennen. Het eerste uur wordt er gemediteerd, en daarna is er ruimte voor gesprek en verdieping, voor de mensen die daar behoefte aan hebben. 

Als je nog niet bekend bent met meditatie leren we je de basisbeginselen, zoals een goede
zithouding, en hoe je je kunt leren concentreren. Als je meer ervaren bent kun je je vaardigheden
oefenen en verdiepen door erover te praten en van elkaar te leren.

Een belangrijk aspect van deze avonden is ook het samenzijn: sangha, de spirituele gemeenschap. Met anderen mediteren en over boeddhisme te praten en gewoon thee te drinken creëert een atmosfeer waarin het prettig is om te beoefenen.

Je hoeft je niet op te geven voor deze avonden. Er wordt een bijdrage gevraagd van €5 tot €10.

NB: op dit moment (oktober 2020) zijn er geen meditatie avonden. We zijn in overleg over evt andere gelegenheden tot meditatie.

Studiegroep

Een studiegroep is een gelegenheid om je te verdiepen in het boeddhisme. We nemen een tekst uit het boeddhisme, in dit geval The Noble Eightfold Path van Sangharakshita, en lezen en bespreken die tekst.

Het doel is om inhoudelijke kennis van het boeddhisme op te doen, maar ook om die kennis toe te passen op je eigen concrete leven zoals je het nu leeft, zodat het levende kennis wordt.

Bij voldoende belangstelling kan er een groep worden gevormd.

 

Retraite dagen

Een dag van meditatie, stilte, poëzie, en muziek. Aan de hand van een thema uit het boeddhisme lezen we een gedicht en luisteren naar muziek.

Dat thema nemen we mee in meditatie, om erop te reflecteren en het te laten resoneren in ons.

We maken ook een wandeling, en eten een vegetarische lunch. 

Contributie: €30,- per keer, inclusief lunch.

Voor meer informatie, zie www.boeddhawierde.nl

“Waar kun je zoveel leer vinden dat je de hele wereld ermee bedekken kunt? Het leer van mijn sandalen is genoeg om de wereld te bedekken. Op die manier ben ik niet in staat dingen buiten me onder controle te houden, maar ik kan meester worden over mezelf. Waarom zou ik verder nog iets willen?” 

– Santideva