Programma2018-10-01T09:14:05+00:00

We hebben een inloopavond op elke woensdag, waarin zowel beginners als meer ervaren mensen welkom zijn. Daarnaast bieden we een studiegroep en retraites aan voor mensen die dieper willen gaan.

De inloopavond en de studiegroep zijn in Groningen, de retraites in Usquert.

Meditatie avond

Op deze avond kun je (leren) mediteren en het boeddhisme verkennen. Elke avond wordt er een thema uit het boeddhisme besproken door een korte presentatie en een gesprek, en daarna wordt er samen gemediteerd.

Als je nog niet bekend bent met meditatie leren we je de basisbeginselen, zoals een goede
zithouding, en hoe je je kunt leren concentreren. Als je meer ervaren bent kun je je vaardigheden
oefenen en verdiepen door erover te praten en van elkaar te leren.


Een belangrijk aspect van deze avonden is ook het samenzijn: sangha, de spirituele gemeenschap. Met anderen mediteren en over boeddhisme te praten en gewoon thee te drinken creëert een atmosfeer waarin het prettig is om te beoefenen.


Je hoeft je niet op te geven voor deze avonden. Er wordt een bijdrage gevraagd van €5 tot €10.

Studiegroep

Een studiegroep is een gelegenheid om je te verdiepen in het boeddhisme. We nemen een tekst uit het boeddhisme, in dit geval The Noble Eightfold Path van Sangharakshita, en lezen en bespreken die tekst.

Het doel is om inhoudelijke kennis van het boeddhisme op te doen, maar ook om die kennis toe te passen op je eigen concrete leven zoals je het nu leeft, zodat het levende kennis wordt.

Bijeenkomsten zijn elke twee weken, op een tijd en plek die de deelnemers met elkaar afspreken.

Er wordt een bijdrage gevraagd van €5 tot €10 per avond.

Retraite dagen

Een dag van meditatie, stilte, poëzie, en muziek. Aan de hand van een thema uit het boeddhisme lezen we een gedicht en luisteren naar muziek.

Dat thema nemen we mee in meditatie, om erop te reflecteren en het te laten resoneren in ons.

We maken ook een wandeling, en eten een vegetarische lunch. 

De volgende retraitedag is op zaterdag 20 oktober.

Contributie: €25,- per keer, inclusief lunch.

“Waar kun je zoveel leer vinden dat je de hele wereld ermee bedekken kunt? Het leer van mijn sandalen is genoeg om de wereld te bedekken. Op die manier ben ik niet in staat dingen buiten me onder controle te houden, maar ik kan meester worden over mezelf. Waarom zou ik verder nog iets willen?” 

– Santideva