Cursusaanbod


Woensdag sangha-avond

'leer het leven te zien als een als een ster in de morgen, als een luchtbel in het water, als een bliksemschicht, als een magische show, en een droom' - diamant soetra

Je bent welkom op deze avond om samen met anderen te (leren) mediteren en het pad van de Boeddha te verkennen.

Mediteren helpt onze innerlijke wereld te leren kennen, aandachtig te leven, en vriendelijkheid voor jezelf en anderen te ontwikkelen. 

Boeddhistische ethiek kan een leidraad bieden voor een harmonieus en bloeiend leven te midden van anderen. 

De avonden zien er als volgt uit:

17.30     deur open
18.00     soep
19.00     thema en gesprek
20.00     theepauze
20.15     meditatie
21.30     einde

Er zijn twee instapmomenten: tussen 17.30 en 18.00 en om 19.00

Adres:
Nieuwstraat 107a (Oosterpoort)
9724 KK Groningen

Richtlijn bijdrage: tussen de 
€5,- en €10,- euro per avond.

Lezing en Cursus het bodhisattva-ideaal: radicaal altruïsme
In cursuscentrum De Poort, Moesstraat 20, Groningen

lezing: 18 februari 15.00u
cursus: 12, 19, 26 maart, 9,16, 23 april
(ook los van elkaar te volgen)

Door Silavadin

Wie is de ander in ons leven? Is het onze partner, ons kind, onze collega, vriend? Of het gezicht van een naamloze vluchteling in de krant? En waar blijf ik zelf? Is de ander een verlengstuk van onszelf of laten we hem of haar ook echt anders zijn? Deze en soortgelijke vragen zullen op deze cursus aan de orde komen.

Als leidraad nemen we het ideaalbeeld van de heilige in het Mahayana-Boeddhisme: de Bodhisattva. In onze hedendaagse wereld met zijn vluchtelingen en kloof tussen arm en rijk is het meer dan ooit actueel—de Bodhisattva is een radicale altruïst. De centrale kwaliteit is mededogen, hij of zij stelt zich volkomen in dienst van alle levende wezens. Ook als hij/zij daarvoor de eigen belangen moet loslaten en zich moet verbinden met lijden. Een bekende Bodhisattva-vorm is bijvoorbeeld de duizendarmige Avalokisteshvara, die in elk van zijn handen een ander instrument heeft waarmee hij mensen kan helpen. Dit is de Bodhisattva waarmee o.a. de Dalai Lama zich sterk verbonden voelt.

Met dit als achtergrond kijken we ook naar hedendaagse vormen van altruïsme, zoals het ‘effectief altruïsme’ (Peter Singer) en ‘het gezicht van de ander’ (Levinas) en hoe dat een ethisch beroep op ons doet. 

We kijken ook naar altruïsme in ons eigen leven. Hoe kunnen we altruïsme toepassen zonder onszelf over te slaan in een wereld die dat nu meer dan ooit nodig heeft? 

Met korte, heldere inleidingen op het thema, gesprekken, en meditatie.

Aanmelden bij http://www.cursuscentrumdepoort.nl

Dagen van schoonheid en verstilling

door Amritapurna en/of Silavadin

In de sfeer van meditatie lezen we korte teksten en gedichten, luisteren naar muziek, wandelen tussendoor, en eten een heerlijke vegetarische Thaise lunch. Zaterdagen om tot jezelf te komen en iets anders te beleven.

13 januari, 10 februari

Van 10.00 tot 16.00 uur

Locatie: Bruilweering 526/527, aan de rand van het Stadspark Groningen

Voor meer informatie email: groningen@triratna.nl of 

klik op contact form

Contributie: €35,- per keer, inclusief lunch.
Om je van een plaats te verzekeren, schrijf €15,- over op de volgende rekening NL79INGB0006402538 t.n.v. M.M.M. Vasen o.v.v. 'schoonheid en verstilling' + datum + je naam.

Ervaringen van deelnemers

''Wat ik heel fijn aan de cursus vond, was de persoonlijke sfeer; er was ruimte om de theorie aan de persoonlijke ervaring te verbinden.'' Joke van der Veer 

 
onlanden

Powered by webXpress