Zomer in Usquert

Zomer in Usquert

Afgelopen zomer was een intense zomer. We hebben bijna non-stop gebouwd, hebben drie retraites gedaan, en er zijn bij elkaar zo’n 40 verschillende mensen over de vloer geweest. Het kern-team, degenen die er bijna de hele tijd waren, waren Manfred, de werkleider, Karim, Lucia, en ikzelf. Ik voelde me vaak de mama van allemaal, omdat ik voor het eten en de koffie en de thee zorgde, en heen en weer reed om boodschappen te doen.

Het schijnt bij elk bouwproject te horen dat het ongeveer dubbel zo lang duurt en dubbel zoveel kost als je gepland had. En dat was inderdaad dit keer ook zo. De planning die we de eerste weken maakte komt me achteraf ook hopeloos naïef over. Maar van de andere kant hadden we er ook rekening mee gehouden dat het allemaal anders zou worden, dus het viel ook wel mee.

De retraites waren bijzonder. De eerste was met een groep asielzoekers uit Amsterdam, en de andere twee met mensen die uit Nederland, België en Duitsland kwamen: Amsterdam, Gent, Oldenburg, Groningen, enzovoort. Elke ochtend begonnen we met mediteren, werkten we tot 1 of 2 uur, en ’s middags verzorgde Amritapurna het inhoudelijke programma. Het thema was ‘het creëren van een boeddhaland’. Dat is een traditioneel thema uit het boeddhisme, maar Amritapurna verbond het met ons dagelijks leven, en het verwees natuurlijk ook naar het werk dat we deden: werken aan een plaats waar het boeddhisme kan bloeien. En elke keer gebeurde opnieuw wat ik me steeds weer blijft verbazen en wat ik het wonder van een retraite noem: dat mensen openbloeien, zowel individueel als gezamenlijk.

Op de tweede retraite hadden we pech met het weer, dus toen konden we geen waddentocht maken, maar op de derde is het ons weer gelukt. Hier is de diashow die ik gemaakt heb van de afgelopen 4 maanden, met muziek van Bach.

By |2018-10-13T11:10:41+00:00oktober 1st, 2018|Retraite, Usquert|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment